Logo KminArt

BASES CONCURS 2024

KMINART és un festival que combina art i senderisme i que se celebra de forma simultània a diferents poblacions de les comarques del Ripollès i del Pla de l’Estany. A cada població participant hi ha una ruta circular de senderisme lliure i gratuïta amb principi i fi a la mateixa població. En cada ruta es podran trobar entre 8 i 10 instal·lacions artístiques efímeres seleccionades en el present concurs Les instal·lacions artístiques estaran inspirades en el corrent artístic anomenat Land Art (Art Natura), i executades amb prevalença dels criteris de sostenibilitat, ecologia i protecció del medi ambient. El Land Art (Art Natura) utilitza la Natura com a matèria primera (fusta, terra, pedres, sorra, vent, roques, fulles, aigua, llum, etc.) i alhora com inspiració per a intervenir en la pròpia Natura
Objecte de la convocatòria
KMINART obre convocatòria per a la recepció de propostes artístiques. L’objectiu principal del concurs és contribuir, mitjançant l’art, al manteniment i reforç dels valors de respecte de l’entorn natural així com crear espais de conservació i diàleg amb la Natura. És per això que els projectes artístics dels participants han d’estar executats amb qualsevol de les categories que s’anomenen art natura, land art o earth art.
Temàtica
Els projectes han de partir de conceptes que facin una proposta de reflexió sobre el paisatge i/o provoquin una interacció amb l’entorn natural i social. Es pretén que, d’alguna manera, les obres participin del context geogràfic, ambiental, històric, cultural o espiritual del lloc on se situaran.
Participació
El concurs està adreçat a totes les persones majors d’edat que simpatitzen amb les intervencions artístiques a la Natura. Es pot participar tant a títol individual com formant part d’un grup o col·lectiu. Es pretén despertar la creativitat dels veïns i veïnes de les poblacions per on travessa la ruta i per extensió, de tots els habitants de les comarques del Ripollès i del Pla de l’Estany, tot i que, per suposat, també estan convidades persones que no resideixen al territori. No cal experiència artística prèvia
Procés creatiu
En l’Annex 1 d’aquestes Bases es troba una proposta, a mode de suggeriment, dels passos a seguir en el procés creatiu
Materials
Només es poden emprar materials naturals. En cas de fer servir additius (cordes, tints, coles, etc.) aquests hauran de ser completament naturals i 100% biodegradables. Els metalls només tenen cabuda com a complement, reforç estructural o suport. Els participants han de tenir en compte que les obres s’han d’integrar al paisatge i que quedaran exposades al lloc on estiguin instal·lades durant un termini aproximat de 3 mesos, sense cap mena de vigilància, i per tant cal tenir molt present les interaccions amb el clima, la fauna, els visitants, i han de ser respectuoses amb l’entorn No s’acceptarà cap proposta no realitzada amb material 100% natural o que utilitzi material o substàncies nocives per a les persones o per al medi ambient, ni tampoc aquells projectes que impliquin una intervenció sobre el medi ambient, com ara un moviment de terra, roques o tala d’arbres i bosc que afectin sensiblement a l’espai natural. Recomanem als artistes que ho desitgin, aprofitar les restes de poda que cada població recull i gestiona, per fer-les servir com a matèria primera.
Ubicació de les instal·lacions artístiques
Cada proposta haurà d’indicar en quina ubicació es vol instal·lar, d’entre les disponibles en els següents enllaços identificades com a PIA (Punt d’Instal·lació Artística), i que han estat seleccionades per part de les poblacions participants. Fes click en cada població per veure les ubicacions disponibles:

Per a la instal·lació de cada proposta artística s’hauran de seguir les següents directrius:

 

 • Són prioritàries la prevalença de l’equilibri natural existent i el respecte als éssers vius que habiten o transiten per aquests espais naturals i per tant, els participants tindran cura que les seves propostes artístiques i d’ubicació s’integrin de forma respectuosa al medi, i no esdevinguin un obstacle o un parany per la ramaderia i la fauna salvatge. 
 • Les instal·lacions artístiques a la Natura hauran d’estar ubicades a la vora dels marges dels senders seleccionats per aquest projecte sense obstaculitzar el trànsit de persones, animals o vehicles autoritzats.

En cas de que dues o més propostes hagin escollit la mateixa ubicació, l’adjudicació es farà per ordre d’arribada, sempre i quan les propostes hagin superat els criteris de valoració per ser seleccionades.
Inscripció i terminis
La inscripció és gratuïta. Cada artista pot presentar fins a dues propostes artístiques independents per a dues ubicacions diferents.

El termini de presentació romandrà obert des del 19 de maig de 2024 fins a les 23:59 hores del 14 de juliol de 2024.»>

Documentació
La informació i documentació necessària per presentar una proposta artística és la següent:
 • Descripció de l’obra.
 • Explicació de les característiques i de la interacció amb l’entorn natural i/o el paisatge.
 • Esbós, esborrany, fotomuntatge o dibuix (escanejat) de la proposta artística.
 • Detall dels materials emprats.
 • Indicació de la ruta/població i ubicació escollida per la instal·lació de la proposta (PIA).
 • Nom i cognoms de l’autor/a, o del grup o col·lectiu autor de la proposta, adreça de correu electrònic (recomanem fer servir sempre la mateixa adreça de correu electrònic) i telèfon de contacte. Si la proposta és d’un grup o col·lectiu caldrà indicar el nom dels diferents participants de l’obra col·lectiva.

La informació i documentació detallada s’haurà de fer arribar a KMINART, omplint el formulari que trobareu fent clic sobre el següent enllaç: Proposta artística

Per iniciar el procés de presentació, el sistema us demanarà una identificació a la que podreu accedir mitjançant un correu electrònic o validant el vostre perfil de Google.
El tractament de les dades personals es realitzarà amb sotmetiment al qual es disposa a Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i drets digitals.
Criteris de valoració per determinar les obres seleccionades
 • 1. Qualitat del projecte, relació amb el territori i concepte, fins a 30 punts.
 • 2. Ús adequat de recursos i materials, fins a 20 punts.
 • 3. Sostenibilitat i impacte en el medi fins a 25 punts.
 • 4. Interdisciplinarietat i innovació, fins a 15 punts.
 • 5. Interacció/reflexió amb l’espectador, fins a 10 punts.
Dotació econòmica de les obres
Cada proposta seleccionada comptarà amb una dotació de 200 € per atendre despeses i costos de producció, la qual serà lliurada per KMINART una vegada la instal·lació de l’obra hagi estat completada i verificada per KMINART. La dotació serè per obra, ja sigui presentada i executada a títol individual com col·lectiu.
Calendari i fases del concurs
 • Del 19/05/2024 al 14/07/2024: Enviament i selecció de propostes.
 • Del 14/07/2024 al 28/07/2024: Comunicació de les propostes seleccionades.
 • Del 28/08/2024 al 05/09/2024: Instal·lació de les obres artístiques.
 • 06/09/2024: Inauguració conjunta de totes les rutes.»]
 • Del 06/09/2024 al 24/11/2024: Exposició de les obres artístiques.
 • Del 25/11/2024 al 30/11/2024: Desmuntatge i retirada de les obres artístiques.
  01/12/2024: Publicació dels guanyadors i Acte cloenda i entrega premis.»]
Premis
De entre totes les obres seleccionades i instal·lades s’atorgaran els següents premis:
 • Primer premi a la millor obra de cada una de les rutes.
 • Premi KMINART 2024 a la millor obra de totes les rutes.
Les obres seran valorades d’acord amb la següent proporció:

 • 50% votació popular.
 • 50% jurat tècnic (Regidoria de cultura KMINART)


Els premis consistiran en un trofeu creat per un artista participant d’alguna edició prèvia de KMINART.

NOTA: KMINART es compromet a respectar el dret moral de tots els autors de les obres seleccionades a ser reconeguts i reconegudes com autors de les obres. L’autor cedeix a KMINART, en règim de no exclusiva, els drets d’explotació de l’obra. Les obres romandran ubicades al lloc on estigui instal·lada durant els tres mesos previstos d’exposició.

ANNEX 1 - PROCÉS CREATIU

Estimat/ada artista,
Permetem que m’adreci a tu en aquests termes, perquè totes tenim un enorme potencial creatiu, tot i que sovint, no som conscients o bé aquest, roman adormit. Si ets llegint aquestes línies és perquè dins teu, la teva creativitat, està cridant a les portes de la teva consciència. Així doncs, et convido a que la deixis sortir i comparteixis els teus dons amb el món.

Primer de tot, has d’escollir la ruta en la què vols participar. Com has llegit a les Bases, hi ha moltes, tantes com ajuntaments participants. Et recomano fer-ho al que sigui més a prop de la teva residència; pensa que hi tindràs d’anar sovint. Un cop escollida la ruta, l’has de conèixer i per això és molt important que segueixis el següent procés:

Torna, torna-hi tantes vegades com calgui. Torna diferents dies, torna a diferents franges horàries… el color, la llum i la temperatura faran que el mateix indret, el mateix paisatge, canviï en cada visita; és tant màgic com inspirador!!!!
No t’enredis pensant què faràs. Abans, has de triar el lloc precís on fer la teva instal·lació artística d’entre les ubicacions disponibles (PIAs); el teu lloc. Si creus que necessites certa logística per la instal·lació de la teva obra (transport, elements voluminosos i/o pesants, etc.), et recomanem que triïs alguna de les PIAs que son accesibles per pista o carretera.
Has de tenir en compte que des d’ara fins a la inauguració (setembre del 2024), el que veus serà força diferent; aquella branca frondosa potser serà nua, i sota els teus peus tindràs una catifa de fulles.

Ara que ja t’has fet amic del camí, ara que ja us coneixeu prou, pots fer un pas endavant:

La inspiració és a parts iguals, a la Natura i a dins teu, però no la busquis a la ment, la trobaràs una mica més avall; al teu cor. Cada vegada que batega, el cor, bomba sang i alhora una pulsió inspiradora, una pulsió que convida a l’acció i que t’omple d’energia i d’il·lusió… Segueix-la
En l’Annex 1 d’aquestes Bases es troba una proposta, a mode de suggeriment, dels passos a seguir en el procés creatiu
Torna, torna-hi tantes vegades com calgui, i quan et trobis a gust amb el lloc i amb els elements escollits, quan sentis que ets on voldries ser, quan passin les hores sense adonar-te i marxis amb ganes de tornar… ja ho tens!! Agafa’t amb força a aquesta sensació i no la deixis marxar; d’aquí sortirà la teva proposta artística. I ara sí, ara cal que posis a treballar la teva ment. Torna a llegir les Bases i segueix les indicacions de l’apartat Documentació.
Ja t’ho deia jo, veus com ets un/a artista!!!
Així doncs, estimat/ada artista, ens trobem als camins de KMINART, jugant, creant, compartint.
Bon camí i fins aviat!